Thisted Musikforening

noder

Søndag den 12. november 2017 kl. 15.00 dirigerer Maria Badstue Nordjyske Strygere med solisterne Christina Åstrand, violin og Per Salo, flygel i Thisted Musikteater.
Det har længe været et ønske at få Maria Badstue til Thisted for at dirigere et orkester. Det er lykkedes os at få muligheden for at præsentere Maria i hendes barndomsby.

Maria Badstue har dirigeret flere store orkestre, blandt andet Gøteborg Symfonikerne, Kristiansand Symfoniorkester, samt Odense, Sønderjyllands, Aalborg og Storstrøms symfoniorkestre m.fl.
Hun havde debutkoncert med Tivolis Symfoniorkester i maj 2013. Debut som operadirigent i 2012 med ANGELO - la Opera i København.

Hun startede i Thisted FDF's orkester og interessen for musikken og evnerne gjorde, at det blev hendes passion og vi er glade for at kunne præsentere hende i spidsen for et orkester sammensat af professionelle musikere fra Aalborg Symfoniorkester og amatører fra Nordjylland sammen med solisterne Christina Åstrand, koncertmester i DR's Symfoniorkester og Per Salo, pianist ligeledes i DR's Symfoniorkester.

Koncerten indledes med et værk af den danske komponist Rued Langgaard, der betragtede Gade som sit musikalske forbillede og komponerede i senromantisk stil. Fra Langgaards 14. symfoni spilles satsen ”Upåagtede morgenstjerner”.

Herefter spilles Niels W. Gades kendteste værk for strygeorkester, Novelletterne opus 53.

Første del af koncerten afsluttes med Carl Nielsens melodi til Adam Oehlenschlägers ”Underlige aftenlufte”, arrangeret for strygeorkester af Johannes Andersen.

Carl Nielsen blev i 1883 optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor Gade var rektor og en af hans lærere.
Niels W. Gades berømmelse i Europa blev især skabt under hans ophold i Leipzig, hvor han startede som assistent for komponisten Felix Mendelssohn. Mendelssohn ledede det berømte Gewandhaus orkester, og da han døde i 1847, overtog Gade hans stilling ved orkestret.

Koncertens sidste værk er komponeret af Mendelssohn, Gades berømte læremester.
Det er ungdomsværket, ”Koncert for violin, piano og strygeorkester i D-dur” med Christina Åstrand og Per Salo som solister.